Институции Ученици Училища Учители

Николай Денков: Обсъжда се учебната година да започва на 1 септември

Служебният министър на образованието и науката акад. Николай Денков заяви в ефира на БНТ, че се водят преговори със социалните партньори учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-ти. Той изтъкна, че в България учебната година започва най-късно – на 15-ти септември, докато в другите държави първият учебен ден e около 10-15 дни по-рано.

Според него изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка, защото това осигурява повече време за преговори и затвърждаване на материала. Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън. Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците. Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи със седмица-две най-късно до края на юни, както се случи миналата учебна година.

Докато необходимите количества тестове не бъдат доставени в склада на БЧК, от МОН не могат да кажат дата за връщането на по-големите ученици, поясни още министърът Денков. Според него, не може да става дума за дискриминация спрямо учениците от 11 до 19 години заради факта, че все още не могат да се завърнат в класните стаи.

Към момента министерството на здравеопазването е поръчало около 4,2 милиона теста. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които вече са разпределени. В момента склада в БЧК има 114 300 теста, които са достатъчни за тестването на най-малките ученици до края на следващата седмица. „Борбата е да осигурим тестове за всички“, каза Денков. В София има концентрация на ваксинирани ученици, така че най-вероятно учениците от някои гимназиални паралелки ще се върнат в клас със зелен сертификат, каза още министърът на образованието.

Денков поясни, че ако получи покана да остане на министерския пост в следващия редовен кабинет, ще я обмисли. Към момента такива разговори не са водени. Той участва в коалиционните преговори в сектор „Образование“, защото е поел ангажимент към „Продължаваме промяната“ да помогне на партията с изготвянето на програмата в тази сфера.