Институции Ученици Училища Учители

Николай Денков: Образованието трябва да се грижи за всички деца

„Образованието е не по-малко важно от здравето. Да, намираме се в здравна криза. Въпреки това трябва да търсим решения как да опазим и образованието“, каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на дискусия – част от Powers Summit. Събитието беше организирано от Атлантическия клуб в България и Webit.

Според акад. Денков трябва да ускорим темпото, защото образователната ни система е изостанала и в съдържанието, и във формите, и в квалификацията, и в мотивацията. „Образованието трябва да се грижи за всички деца“, каза още министърът. Както за тези 2% с дарба да са креативни и да създават нови неща, така и за онези 10%, които не знаят български език в първи клас, за двадесет и петте процента, които не могат да си вземат изпитите след четвърти клас, и за децата, които не успяват да изкарат тройка по математика на националното външно оценяване след VII клас.

Акад. Денков вижда своята роля в това да обедини всички гледни точки за бъдещето на образованието, са сглоби отделните парчета така, че да постигне развитие на цялата система. По думите му тя трябва да е насочена към усвояване на две основни умения – за учене през целия живот и за работа в екип. „Децата трябва да се научат да се обучават и сами, но да знаят, че резултатите се получават с колективен труд“, посочи акад. Денков.