Институции Мнения Ученици Училища Учители

Николай Денков: Заради лятната ваканция, съкращаваме междинните почивки и учителите не успяват да се възстановят напълно

„България е сред страните с най-дълга лятна ваканция и в това отношение е изключение в Европа. Повечето страни започват по-рано.  Сега заради дългата лятна ваканция се съкращават междинните почивки и оттам децата и учителите не успяват да се възстановят напълно“, коментира министърът на образованието пред в. Телеграф. Той поясни, че се обсъждат два варианта за промени: единият е началото на учебната година да бъде в първия понеделник на септември. Другият, който дава около 10 дни повече, е да стартира от 5 септември. „През 2022 г. тези две възможности съвпадат, но през следващите години няма да е така. Всеки от вариантите има и предимства, и недостатъци. Ще ги обсъдим със социалните партньори, а след това и с обществеността. Част от тези десетина дни, които ще имаме в повече, могат да се използват за по-дълги ваканции през учебната година – например между първия и втория срок. Сега заради дългата лятна ваканция ние съкращаваме междинните почивки и оттам децата и учителите не успяват да се възстановят напълно“.

Министър Денков казва, че МОН ще работи за постигане на ръст на учителските заплати и студентските стипендии. Трябва да се поддържа определено ниво на заплатите на учителите – 120-125% от средната заплата за страната. Средната заплата нараства, затова трябва да има увеличение и на учителската.

По отношение на видео уроците той поясни: „Ще бъде създаден и образователен стандарт за това как трябва да изглеждат видеоуроците, защото в момента нямаме такъв. Ще има комисия, която ще сравнява създадените материали със стандарта и ако те отговарят на него, ще бъдат включени в каталога с ресурси, достъпни за всички учители, ученици и родители. Облакът ще бъде максимално отворен за съществуващи ресурси, каквито в момента по света има много, за да не се налага да „откриваме топлата вода“.

Цялото интервю четете тук.