Училища

Никакви компромиси при раздаване на социални помощи

Нулеви компромиси по отношение на социалните помощи за семейства с ученици, които не посещават училище, е поискала зам.-министъра на образованието Милена Дамянова, цитирана от „Труд“.

Експертите са категорични, че няма как дете, което не влиза в клас, да осигурява на семейството си определена парична сума, калкулирана само и единствено в помощ на неговото посещение в училище.

Милена Дамянова постави за пореден път искането си на едно от последните заседания на центъра за етнически малцинства.

Според протокола от срещата тя е настоявала за по-голямо сътрудничество между социалните власти и образователните институции, за да се намали броят на отпадащите ученици. Всяка година от класните стаи излизат около 20 000 деца.

От центъра са решили да се направят съвместни програми на местно ниво между образователните и социалните институции за подпомагане на децата, застрашени от отпадане.

Друг важен проблем, който трябва да бъде решен е този с информацията, която се подава от директорите. Тя трябва да е коректна и точна.

Училищата, които искат да кандидатстват по проекти към центъра за малцинствата, трябва обезателно да показват, че имат програма за намаляване на броя на отпадащите ученици.

От 2012 г. ще се разработи и пилотна национална програма за училищата, чийто брой на напускащите ученици е над средния, пише още „Труд“.