Ученици

Нийл Геймън: Такова нещо като лоша книга за деца не съществува

Знаете ли какво означава високият процент на децата между десет и единайсет години, които не могат да четат? И които определено не могат да четат за удоволствие. Интересната гледна точка дава Нийл Геймън, английски писател на фентъзи, научна фантастика и комикси.

Нийл Геймън изнася лекция на 14 октомври 2013 г. в Барбикан център, Лондон, пред Агенцията за четенето. Годишните лекционни серии на Агенцията за четене стартират през 2012 като платформа за водещи писатели и мислители, които да споделят предизвикателни идеи за четенето и библиотеките.

„Грамотните хора четат художествена литература“, споделя Геймън.

„Преди няколко години за кратко се чуха гласове, които твърдяха, че живеем в постграмотен свят, в който способността да извличаш смисъл от писаното слово е по-скоро излишна, обаче онези дни отминаха: думите са по-важни от всякога. Управляваме света с думи и докато светът се плъзга в мрежата, ние трябва да го следваме, да разбираме това, което четем“.

„Най-лесният начин да се убедим, че отглеждаме образовани деца, е да ги научим да четат, да им покажем, че четенето носи удоволствие. А това, накратко казано, означава да им намерим такива книги, каквито харесват, да им осигурим достъп до тях и да ги оставим да ги четат. Не мисля, че съществува такова нещо като лоша книга за деца“, допълва още той.

Прочети цялата лекция в сайта prilivi.eu