Мнения

Не са толкова важни учебниците, а как се преподава по тях

Просветното министерство утвърди новите учебни програми за X клас. Стана ясно, че в новите учебници вече ще се говори повече за комунизъм, приватизация, ислямизация и глобализация. Но по-важното е, че се въвеждат за разглеждане понятия като „Народен съд”, „Възрожденски процес” и „съветизация”. Важно е да се уточни, че промените са в учебните програми, не в учебните планове. Именно програмата вкарва задължителните понятия.

За много от децата тази нова информация вече има своите краски – голяма част от тях вече са чували от свои родители или баби и дядовци какво е представлявал комунизма. Какво е било да живееш в такъв режим. Но емоционалната краска на тези разкази е различна.

Именно затова от изключителна важност е как ще бъдат преподавани тези уроци. Важно е фактите да вземат превес и тези времена да бъдат възможно най-безпристрастно предадени. А оттам нататък  децата сами ще си правят изводите. Още по-добре ще е да има дискусии по тези теми сред подрастващите, но под ръководството на преподавателите. Защото преподаването не е само излагане на факти, а мисия. А възпитаването на добро и зло може да бъде много относително, но доказването с документи може да бъде в голяма помощ при уроците.

В тази връзка, би трябвало просветното министерство да въведе обучителни курсове за историците, преди тези нови програми да влязат в действие. Очаква се програмите да са факт след две години, но предварителната подготовка на преподавателите трябва да бъде осъществена своевременно.

Защото обучението по история е в основата на едно здравомислещо гражданско общество.

Източник: Автор Веселина Стефанова/ teacher.bg