Учители

Не достигат 300 ресурсни учители

Над 16 хил. са децата със специални образователни потребности в България, за които трябва да се грижат квалифицирани и обучени ресурсни учители. У нас те са 1500, но не достигат поне още 300, предупредиха във Велико Търново от Националната асоциация на ресурсните учители. Според новия Закон за предучилищно и училищно образование и Наредбата за приобщаващото образование, ресурсните учители трябва да бъдат на щат в училището или детската градина. Досега в Ресурсните центрове един такъв учител се е занимавал с десетина деца, а в училище или в детската градина децата в групата стават двойно повече, което прави работата му не толкова ефективна.

От Националната асоциация на ресурсните учители настояват пред Просветното министерство за промени, за да бъде избегнат този дисбаланс, съобщи във Велико Търново, Калоян Дамянов от Асоциацията. „Едно от настояванията, което Асоциацията на ресурсните учители ще отправи и към МО, към НС е свързано с нормативни промени в стандарта, които да доведат до това, че ресурсният учител с работи с максимум 10 деца със специални потребности. В момента е записано, че трябва да работи минимум с 5 деца, но няма максимум. Това дава, реално, възможност директорите да им поставят и 20 и 30 деца, което води до спад в качеството“, заяви той. Ресурсните учители трябва да са завършили специална педагогика, психология или логопедия.

Последиците от недостига на ресурсни учители използването на учители без такава квалификация могат да са сериозни, защото стратегиите за работа с децата са от огромно значение, допълни той, цитиран от БНР. Според Дамянов проблемът може да бъде решен, ако в училищните бюджети бъдат заделени суми за преквалификация на кадрите. От Асоциацията на ресурсните учители предупредиха още, че преназначените в училищата ресурсни учители са на минималната учителска заплата от 660 лева.

Проблем е, че училищните директори не правят разлика между общата и допълнителната подкрепа, която трябва да бъде осигурена на децата, коментира още Дамянов. За да бъде решен този проблем от Асоциацията на ресурсните учители настояват Министерството на образованието да издаде специално указание и наръчник за училищните директори.

Във всяко училище в страната има проблемни деца, но местенето им не е решение, посочи още Дамянов.

Източник: actualno.com