Училища

Неяснота около парите за частните училища

Частните училища ще получават средства от държавата в размер на между 1200 и 1400 лв на ученик. Това е разписано в новия Закон за образованието, който от няколко дни е тема номер 1 в образователните среди.

„Парите, които частните училища ще получават, ще са за разходи за изпълнение на учебния план, което значи за заплати и осигуровки на педагогическия персонал“, обясни главният секретар на министерството на образованието Красимир Вълчев, цитиран от „24 часа“.

Частните учебни заведения ще се отчитат стриктно за това какво са похарчили на всеки три месеца. Това ще става в съответните общини.

Неизразходваните средства от субсидията на частните детски градини и училища подлежат на възстановяване в края на бюджетната година по бюджета на общините.

Изданието обаче обръща внимание на интересно противоречие между изказване на министър Сергей Игнатов и Красимир Вълчев.

Според министъра парите отиват за българските деца, докато главният секретар уточнява, че средствата ще са за изпълнение на учебния план.

„Ако схемата е такава каша, каквато ни обясняват, не е ли по-добре всеки ученик да получава ваучер за определена сума и така парите да го следват в училището, което избере“, питат се от всекидневника.

Още по темата