Ученици

Неприетите седмокласници си търсят сами гимназии до края на месеца

До следващия петък (29 юли) седмокласниците трябва сами да си намерят училище със свободни места и да се запишат в него, информира „Сега“. Вакантните места ще се обявяват от регионалните инспекторати.

Записването става с оригинално удостоверение за завършен седми клас и служебна бележка от изпитите по БЕЛ и Математика. Условието разбира се е и двата да са изкарани поне с оценка Среден 3.

Тази година обявените в страната места в гимназиите бяха 38 000, а желаещите – 8 000 по-малко, което на теория значеше, че всеки пожелал да стане гимназист, може да го направи. На практика може и да не е точно така, ако отношението кандидати/места е различно в конкретен град. До момента обаче не се споменава за прецеденти.

Точно обратното – в Пловдив например свободните места за гимназиите а 140. В Перник остават 54 незаети бройки, а във Варна – 29. Свободните места в Бургас са 26.

Въпреки това след второто класиране близо 4000 деца останаха извън гимназиите. Причината е, че не са си подредили подходящо желанията. Заради липсата на нормативния минимум деца за сформиране на клас след първото класиране в страната бяха закрити 61 профилирани и 157 професионални паралелки.