Ученици

Непознат разказ за НВО за 7-ми клас и текст за Дуранкулак за десетокласниците

Историята на Ева, която расте и се смалява, преразказваха седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература днес. Творбата на Иванка Могилска е написана специално за банката с неизучавани произведения, която се използва за националното външно оценяване в 7. клас. Учениците трябваше да напишат подробен преразказ от името на неутрален разказвач.

С история за учител и неговите ученици, които намират уникална находка, бяха свързани езиковите задачи и тези за четене с разбиране. Предпоследната 25 задача изискваше с няколко изречения учениците да обяснят какво внушават стихове от одата „Опълченците на Шипка“ на Иван Вазов.

До момента в МОН има постъпила информация за една анулирана работа на националното външно оценяване по български език и литература в 7. клас.

Десетокласниците работиха върху три текста – за дебатите, за Дуранкулак и върху откъс от повестта „Гераците“ на Елин Пелин. Последната задача беше да напишат резюме на текста за Дуранкулак.

Ключовете с верните отговори изпитите от националното външно оценяване по български език и литература за 7 и 10 клас можете да видите тук: https://mon.bg/bg/100149 и тук: https://mon.bg/bg/100151

Източник: МОН