Мнения

Необичайните заподозрени

Geeks or freaks? Мечтатели или здраво стъпили на земята реалисти? Какви са хората, благодарение на които слушаме радио през телефона си, проследяваме избяганите километри сутрин или намираме за нула време най-добрия ресторант наблизо, най-вкусната рецепта за семейната вечеря и нов коктейл за следващия купон? За какво мечтаят, какво ги вдъхновява, как се забавляват, какви места обичат да посещават?

За да надникне в техните лични истории, Блогът на Майкрософт България се срещна и разговаря с осем личности, чиято мисия е да променят и улеснят ежедневието ни чрез технологиите, като пренаписват границите на възможното. Защо точно 8? За да ви разкажем чрез тях историята на Windows 8.1.

Проектът е озаглавен „Windows 8.1 – лично твой“, а идеята носи посланието за човека като фактор за промяна, като подправка, която придава вкус и индивидуален стил на технологиите, които ползваме всеки ден.

Будим се е и заспиваме, пътуваме, общуваме, работим и все повече мислим с помощта на таблети, смартфони и компютри. В техните изменчиви форми се побират повечето ни житейски функции от момента на събуждането до този, в който си лягаме. Пълна акселерация, захранвана от няколко милиона приложения, без които бихме се чувствали не съвсем на място, загубени, откъснати, детронирани. Възможностите са почти безкрайни.

Можем да пътуваме във всеки момент, удобно седнали във фотьойла в хола, или да пренесем дома си навсякъде по света, бягайки от скуката и самотата. Преселваме се за секунди в галактика, населявана от насекмоподобни извънземни, избиваме милиони зомбита с няколко „тъча“ на екрана, слушаме последния концерт на любимата си група от другия край на света и гледаме новия филм на любимия си режисьор, без да помръдваме от леглото. От ерата на масите съвсем неусетно сме влезели в ерата на фрагментираната индивидуалност. Съвместими ли са технологиите с личността? Обезличават ли ни или са способни да извадят наяве най-доброто от всеки?

Създателите на проекта се срещнаха с осем млади българи, които разработват приложения за Windows платформата, и ако трябва да се намери общ знаменател помежду им, това е страстта, с която влагат всичко от себе си в нещата, които правят.

Рая, Венци, Ивайло, Борислав и Илиян, Никола, Димитър, Любомир и Борис ни водят на своите любими места в София и ни разказват какво ги мотивира, какво ги кара да се усмихват сутрин, без какво не излизат от вкъщи, каква е тайната на вдъхновението, с което работят и живеят, и още купища любопитни неща за себе си и професията си.

Неизменно се стига до убеждението, че не можеш да си програмист, без да си поне малко мечтател и че в днешната епоха на сложни алгоритми, хуманоидни машини и футуристични функционалности най-важни са хората, които стоят зад тях, и тези, за които те са създадени. Защото технологиите са инструмент. Как ги използваме и с каква цел, зависи единствено и само от нас самите, защото всичко е лично и трябва да бъде пречупено през гледната точка на всеки от нас.

Очаквайте през декември историите на всеки един от тях!

Източник: blogs.msdn.com