Училища

Некоректна строителна фирма проваля подготовката на ученици в Русе

Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе може да не започне нормално учебната година, предава БГНЕС.

Учебното заведение печели проект за енергийна ефективност по фонд „Козлодуй“, но броени дни преди 15 септември нищо от обновяването на сградата не е направено.

Подготовката на помещенията за смяна на дограмите и саниране е започнала още на 1 юли, а обещанието на фирмата спечелила поръчката било да започне работа на 16 август. Близо месец по-късно обаче нищо все още не е пипнато, оплаква се директорката Мария Дуканова.

В най-оптимистичния вариант, ако тази седмица се даде старт на ремонта, седмица след 16 септември има шанс децата да започнат нормален учебен процес. В противен случай това ще стане едва след 1 октомври.

Директорката е изпратила писмо и до Министерството на енергетиката, в което информира за проблема и моли за съдействие.

От Регионалния инспекторат по образование имат готовност да осигурят друга сграда за общообразователните предмети – следобедна смяна в ПГ по машиностроене.

Големият проблем обаче е, че се губят часовете по специалните предмети, а през ноември училището е домакин на международния музикален конкурс „Франц Шуберт“. Подготовката на пианисти, певци и камерни формации е във финалната си фаза, а младите таланти няма къде да работят с преподавателите си.