Мнения

Неков: Бутиковата политика в образованието не води до никъде

Няма да разрешим проблемите в образованието с бутикова политика. Това заяви евродепутатът от БСП Момчил Неков по време по време на дискусията „България и ЕС: модерни и устойчиви политики в областта на образованието, младежта и културата“. Според него трябва да се увеличи привлекателността на професионалното образование и обучение „Еразъм +“, който е не само най – успешният и резултатен проект на Европейския съюз, но е и единствената възможност за българските учители да получат допълнителна професионална квалификация и развитие, отговарящо на европейските стандарти.

От началото на тази седмица в България е официална делегация на Комисията по култура и образование на Европейския парламент. Проведоха се серия от дискусии, основна тема на които бяха европейските образователни политики и мястото на страната ни в тях.

„Как очакваме да решим проблемите в образователната ни система, когато правителството провежда „бутикова политика“, която работи по периферията на наболелите въпроси. Премиерът Борисов смело заяви, че образованието е сред основните приоритети на управляващите, но към момента виждаме основно хаотични и необмислени действия от тяхна страна, които лекуват симптомите, но не и причините на проблемите“,заяви евродепутатът, който е член на парламентарната комисия по култура и образование в Брюксел и домакин на гостуващите му колеги.

В своето изказване Неков подчерта, че една от темите, която ще влезе в Съвета по време на председателството на страната ни е темата за доброволчеството. Парадоксално, България ще участва в създаването на европейската рамка на Корпуса за солидарност, а е и една от малкото страни, в които липсва единна формулировка на понятието доброволец, както и правна рамка, регулираща процеса на доброволческата дейност, включително и институционални механизми за извършването ѝ.

По инициатива на самия Момчил Неков беше създаден проектозакон за доброволчеството, в сътрудничество с доброволчески организации:

„Участвах в няколко работни срещи, включително и с омбудсмана на Република България, Мая Манолова. Работата ни даде своите резултати, но правителството отново подаде оставка и не успяхме да внесем предложенията си“, каза Неков.

По думите на евродепутата, трябва държавата да се задейства и да регламентира доброволческата работа като легитимна и призната възможност за трупане на опит. Членовете на делегацията гостуваха и във Велико Търново, където на среща с представители от местни професионални гимназии, членовете на Европейския парламент обсъдиха перспективите и предизвикателствата пред българското професионално образование. Една от основните гледни точки, която беше застъпена обаче е, че трябва сериозна и активна работа, за да се увеличи привлекателността на професионалното образование и обучение.

Като докладчик по темата за „Новите умения за професионална реализация“, евродепутатът Момчил Неков очерта пред участниците посоката, в която трябва да се движи работата на управляващите, ако искаме да следваме добрите европейски практики в тази посока:

„Модернизацията на производствата създава една много по-взискателна среда, обучението за която трябва да върви в крак с нововъведенията. Децата днес все повече се нуждаят от практическа подготовка, която да ги подготвя за реалната работна среда. Ако искаме до 10 години нашите ученици да имат равни възможности с тези на връстниците си от другите европейски страни, трябват сериозни действия в тази посока, а не празни обещания“, каза Неков.
 

Източник: dnes.dir.bg