Институции

Незрящи студенти ще учат авторски театър в Софийския университет

Двугодишна професионална квалификация „Авторски театър“ в Софийския университет ще дава възможност на незрящите студенти да се докоснат до театралното изкуство. За четири семестъра студентите  ще имат възможността да се докоснат до  всички професии в театъра, които в другите висши училища се учат като отделни специалности – актьорство, режисура, сценография. Това обяви режисьорът Николай Георгиев, който е и ръководител на специалността.

По думите на Николай Георгиев специалността на Софийския университет ще помогне за решаване на проблемите, свързани с дискриминацията на незрящи студенти. „Авторският театър е една малка революция в театралното образование. Специалността „Авторски театър“ е единствена засега в Европа. Студентите в нея се обучават и в актьорско майсторство, и режисура, хореография, музика, всичко. Всеки един от тях би могъл да участва в театралното от различен аспект и в различен момент. Достатъчно е няколко завършили студента да колко хубаво им се работи заедно и да започнат да работят по проекти и да създадат още едно алтернативно театрално гнездо. Това е целта“, обясни Георгиев.

„Нашите студенти получават диплома от Софийския университет. Това не е школа или курс, това е действително образование, с всичко, което университетът предполага“, уточни той. 

В рамките на проекта „Театрално образование без граници“ 30 зрящи и 30 незрящи студенти, както и 10 актьора  се затвориха за 24 часа в театър-лаборатория „Алма Алтер“.

Източник: dariknews.bg