Учители

Недоволство сред учителите в Русе заради задължителните прегледи

Напрежение се зароди сред учителите в Русе заради задължителни психопрегледи и тестове за туберкулоза. Списъците за прегледите са били изготвени по препоръка на Регионалното управление по образование заради наредба на здравното министерство. В същото време, заради несъгласие с наредбата, се готвят промени и прегледите временно се замразяват. Неясната ситуация допълнително възмути педагозите.

Над 2400 учители от Русенска област подлежат на задължителните прегледи, които трябва да бъдат направени до 30 септември. За улеснение още от средата на юни училищата са започнали организация по списък, за да не се струпват всички през септември. След като разбират за това, от образователното министерство решават да ги спрат, тъй като има нова ситуация.

„Напомних на всички директори, че би следвало да се използва времето в летния период за поетапно преминаване на тия прегледи. Впоследствие ние стопирахме изпълнението на това писмо, а вече има официално писмо от МО, че се обсъждат промени в тази наредба и съобразно промените, сроковете, сигурно и кръга на заболявания, след като това стане факт и се обнародва, ще се прилага“, обясни началникът на Регионалното управление по образование-Русе Димитър Райнов.

Готвените промени ще бъдат подложени на обществено обсъждане, преди да бъдат окончателно приети. От здравното министерство съобщиха, че се надяват да има яснота относно наредбата до началото на новата учебна година.

Източник: bgonair.bg