Ученици

Недоволни родители пишат гневно писмо след резултатите за първи клас

Родители на неприети първолаци от 1-ва група на района на 73-то СУ „Владислав Граматик” пишат общо писмо, с което изразят недоволството си, че децата им не са класирани в нито едно училище. В писмото могат да се подпишат всички, които желаят.

„Новите правила обещаваха повече справедливост и облекчена процедура, но реалността се оказа различна. На практика системата ни отне шансовете за прием в училища в различни от района по местоживеене. Отне ни правото на избор, както и допълнителните точки, които първото желание и местоработата на родителите можеха да ни дадат, и ни принуди да кандидатстваме там, където днес се оказа, че за нас място няма“, пишат гневно родителите. Те не смятат, че новият водещ критерий на уседналост е справедлив, тъй като отварят на зададените условия, но въпреки това децата им трябва да чакат второ класиране. Това обаче отново не им гарантира, че ще бъдат приети.

Родителите възнамеряват да изпратят писмото до началника на Регионалното управление на образованието – София-град Ваня Кастрева, кмета Йорданка Фандъкова, зам.-кмета по направление доц. д-р Тодор Чобанов и директора на 73-то училище Иван Петков.

Докато в 73-то СУ са приети 89 деца, като нито едно от тях не е от втора група, има и други желани столични училища, в които обаче класиранията са стигнали до 2-ра, 3-та, дори и 4-та, група. В 133-то училище само 16 от класиралите се деца са от първа група по уседналост, едно от втора, а всички останали са от 3-та и 4-та група. В 119-о СУ „Академик Михаил Арнаудов“ също има ученици, които ще имат възможност да участ в школото, въпреки че живеят в прилежащия район по-малко от три години. В иновативното 51-во СУ „Елисавета Багряна“ има само 10 деца от втора група, а всички останали са от първа.

Източник: monitor.bg