Училища

Неделните училища зад граница ще получават по около 2000 лв. отгоре?

Около 2000 лв. отгоре върху постоянния бюджет за издръжка могат да получат неделните училища зад граница, в които се обучават над 100 деца.

Поправката е заложена в Заповедта за определяне на средствата за училищата, включени в Списъка на българските неделни училища в чужбина за учебната 2018/2019 г. и предвижда бюджетите на тези институции да се увеличават с 20 процента заради големия брой деца в тях.

От следващата година финансирането на школата зад граница ще се извършва спрямо коефициента на една от четирите групи, в която попада държавата, в която е даденото училище. Така например учебно заведение от първата група, където са Египет и Уругвай, може да получи по 1680 лв. допълнително. Във втората група са държави като Китай, Кувейт, Мароко, Молдова, Полша, Република Южна Африка, Руска Федерация, Турция, Унгария, където школата с над 100 ученици ще получават 1820 лв. допълнително. Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция,

Испания, Италия, Кипър, Малта, Нидерландия, Обединени Арабски Емирства, Португалия, Франция попадат в третата група и там бонусът за повече възпитаници ще възлиза на 2100 лв. Допълнителният стимул на училища от четвъртата група, където са Австралия, Австрия, Белгия, Израел, Ирландия, Канада, Нова Зеландия, Норвегия, САЩ, Финландия, Швейцария е 2380 лв.

„Това постановление е много добро и ще отвори пътя за по-ефективно образование и повече деца“, коментира председателят на Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) г-н Петър Харалампиев. Според него трябва да има диференциран подход и в училищата, където има повече резултати, повече деца да получават по-добри средства.

В нормативната уредба се предвижда и допълнително финансиране от 30 лв. за кандидат-студент и провеждане на обучение, както и добавка за дете за участие в допълнителна училищна дейност за съхраняване на националното самосъзнание, култура и традиции на същата стойност. Промените в допълнителното финансиране се подкрепят и от Адриана Любенова от Асоциацията на българските неделни училища в чужбина. Осигурявайки допълнително финансиране на училища, които предлагат допълнителни културни дейности или подготвят учениците да продължат обучението си в България, министерството на образованието вървяло в правилната посока.

Директори и учители от неделни училища се притесняват, че новият начин на финансиране с коефициенти ще ги натовари допълнително с повече сметки. От МОН обаче увериха, че ще се създаде електронна система, която да изчислява сама кое школо какви средства трябва да получи спрямо броя деца, наема на сграда, допълнителните дейности и т.н.

Източник: monitor.bg