Мнения

НВО вече няма да е последно препятствие за влизане в гимназия

Националното външно оценяване (НВО) вече няма да е последно и непреодолимо препятствие за влизане в гимназия. Досега децата, които имат двойка или не са присъствали на задължителните изпити, нямаха право да кандидатстват. Учениците, които поради някаква причина са го пропуснали – например болест или дори са закъснели за матурата, ще имат право да кандидатстват за прием след седми клас с балообразуващи оценки от дипломата. Причината – от тази година в сила ще влязат нови правила, припомня Министерството на образованието и науката (МОН) пред вестник „Монитор“. 30 точки ще е минималният праг, с който седмокласниците ще имат шанс да кандидатстват в гимназия от следващата учебна година. Според новите правила балът вече няма да се образува от оценки по шестобалната система, а от точки. Годишните бележки се превръщат в точки, като шестицата ще се равнява на 50 точки, петицата на 39, четворката – 26, а тройката – 15. Така на практика дори и с бал 30, ако ученикът хипотетично тотално се е провалил на миниматурите или ги е пропуснал, той има шанс да бъде приет някъде.

Разбира се, с такъв резултат учениците надали ще бъдат записани в престижно училище. Възможно е, обаче да имат шанс за прием в някоя професионална гимназия. От години се наблюдава отлив на интереса към бившите техникуми, като някои от тях трудно пълнят паралелки. Досега обаче учениците, изкарали двойки или неявили се на НВО, моментално отпадаха от класирането и нямаха право да бъдат приети в професионална гимназия. При новата ситуация обаче тези ограничения за прием падат и училищата имат свободата да записват ученици дори и само с оценки от диплома. Максималният бал ще е 500 точки, като 400 от него се получава от общия резултат от националното външно оценяване по математика и български език, а останалите 100 от два предмета от дипломата.

Друга новост е, че от тази година всички седмокласници ще трябва задължително да кандидатстват за прием в осми клас, дори и да искат да продължат образованието си в същото училище. Също така те ще получават диплома за завършено основно образование, каквато в момента се дава след осми клас. Сегашните основни училища могат да се преструктурират в обединени до 10-и клас.

Източник: actualno.com