Ученици

На 15 и 16 май се провеждат състезанията по информатика и математика на националния отбор и в конкурса „Минчо Балкански”

Днес се провеждат първото контролно състезание на разширения национален отбор за група А и състезанието по информатика от конкурса по математика, физика и информатика „Минко Балкански”. Двете мероприятия се провеждат съвместно в сградата на ФМИ към СУ „Св. Климент Охридски”.

 

Стартът на състезанието по информатика на разширения национален отбор е от 12:00 ч.

 

Утре – 16 май (неделя), се провеждат първото контролно състезание на разширения национален отбор за група C и състезанието по математика от конкурса „Минко Балкански”. Контролното състезание разширения национален отбор за група C в неделя ще се проведе в Центъра за подготовка за олимпиади в София, а състезанието по математика от конкурса „Минко Балкански” в сградата на ФМИ към СУ „Св. Климент Охридски”.

 

Конкурсът „Минко Балкански” е открит за всички желаещи, след предварителна регистрация, срокът, за която изтече на 10 май. Организира се от Висшия институт за развитие на културата, науката и технологиите в България със съдействието на МОМН, СУ, Културния отдел към посолството на Република Франция в България и списания „Математика и информатика” и „Математика+”.

 

Задачите, зададени на френски и английски език покриват учебния материал от 9-ти до 12-ти клас и решенията им задължително трябва да са тези езици.

 

Наградата за първенците е десетдневна екскурзия до Франция, включваща културн-туристическа програма и церемония на в българското посолство в Париж. Победителите ще се запознаят с уникалната френска система за висше образование, както и с малката общност студенти – лауреати, продължили благодарение на конкурса образованието си най- добрите френски университети.

 

Подробности са публикувани в регламента на конкурса.

 

На 24 и 25 април 2010 г. в гр. Плевен се проведе националния кръг на ХХV Олимпиада по информатика. 129 ученици от цялата страна бяха класирани за финалния етап.

 

Състезанието се провежда в 5 възрастови групи:

·        Група А (11 – 12 клас);

·        Група B (9 – 10 клас);

·        Група C (7 – 8 клас);

·        Група D (6-ти клас);

·        Група E (4 – 5 клас).