Мнения

На чужд гръб и 100 кг раница е малко…

Преди време петокласничка от София изпрати писмо до просветното министерство с молба да се намали тежестта на ученическите раници. Вчера родители отново напомниха за тази молба, като направиха надбягване с тежки раници в няколко български града. Дори омбудсманът се застъпи за този апел.

Властите обещават да намалят броя на учебните тетрадки и пособия наполовина и работят по въпроса за електронни учебници и шкафчета.

Остава обаче въпросът защо досега няма шкафчета в училищата, където да се съхраняват анцузи, гуменки и други пособия, нужни за часовете? Защо децата трябва да носят около ¼ от тяхното тегло всеки учебен ден по два пъти?

При положение, че това е възрастта на ученици между пети и седми клас, когато организмът и костната система израстват, лесно се получават гръбначни изкривявания. За разлика от преди години, когато имаше лечебна физкултура и профилактика на децата, сега подобни дисциплини няма. И проблемът се задълбочава. Спешните мерки са задължителни.

Решението е в интерактивните дъски, проектори и учебници, както и в пособия, които да бъдат ползвани вкъщи, вместо да се товарят учениците. Както и в метланите шкафчета, които трябва да бъдат заплатени от държавата, не от родителите. Въвеждането на държавен стандарт раницата да тежи около 3-4 килограма максимум – това е задължително. Нека институциите се обединят и излязат със спешно решение на проблема възможно най-скоро.

Източник: Автор Веселина Стефанова/ teacher.bg