Ученици

На училище от 1 или 7 септември, но догодина

По всяка вероятност разтоварването на учениците ще стане за сметка на прекалено дългата лятна ваканция. Все по-сериозно се обсъждат вариантите, тя да бъде намалена, а взетото от нея да бъде използвано като почивни дни през учебната година.

Вариантите за старт на училището са известни – 1 или 7 септември. Промяната обаче ще е факт през 2012 г. И тази година първият срок ще стартира на обичайната дата – 15 септември.

„Училището трябва да създава условия за развитие на ярките индивидуалности“, категоричен е министърът на образованието Сергей Игнатов по време на дискусия във Варна по проектозакона за началното и средното образование. Той уточни, че в световен план проблем за системата е, че подготвя служители, а не мениджъри и работодатели и България не прави изключение.

„Трябва да вървим към модернизация, а децата да имат по-голям право на избор. Учебниците не са с качеството, което е необходимо, но до 2013 г. няма как да направим сериозни промени“, коментира Игнатов.

Министърът за пореден път сподели личните си виждания по въпроса с ваканциите. Той предпочита те да повече на брой, но по-кратки. Така няма да се събират цели месеци без почивка а учениците, които се оплакват от претоварване.