Училища

На Северозапад закриват паралелки

По три паралелки, планирани предварително, съкращават в Монтанско и Видинско, съобщиха от регионалните инспекторати на образованието, цитирани от „Стандарт“.

В Монтана не достигат ученици за паралелките „Компютърна техника и технологии“ и „Програмно осигуряване“ в професионалната гимназия по техника и електротехника „Христо Ботев“ и „Информационни технологии“ в СОУ „Йордан Радичков“.

В областта на изпит за завършен седми клас са се явили 1093 ученици. В първото класиране са участвали 452. За желаната професия или профил са се класирали 442. Останалите 10 ще намерят места при второто класиране, смятат от инспектората.

И във Видин не са събрани ученици със завършен седми клас за паралелка с изучаване на биология в природо-математическата гимназия „Екзарх Антим Първи“, която е съществувала дълги години. Липсват и кандидати за хотелиери, поради което паралелката с тази специалност в гимназията по туризъм „Михалаки Георгиев“ пада, както и една паралелка с изучаване на чужд език в СОУ „Христо Ботев“ в Белоградчик.

Закриването на по три паралелки в двете области се приема като успех, тъй като през предишните години са били съкращаване по 6-8 паралелки.

Източник: Стандарт