Ученици

Наш студент разработва приложение за онлайн комуникация

Специално приложение за онлайн комуникация между студенти изработва Мехмед Младенов (21 г.) от Търговище, който учи програмиране в Нюйоркския университет. Продуктът е съвместна реализация на студента с двама негови връстници и колеги от Индия и Китай. Разработката им, която до края на лятото трябва да е завършена, вече е предизвикала интереса на три университета в САЩ.

Студентите са проучили, как в бъдеще да пуснат акции от своето изобретение на борсата. Консултират се с юристи и финансисти от Ню Йорк. Всяка стъпка по реализацията на програмата следва наученото от бащите им, които са бизнесмени.

„Първо искахме да направим чат, който да се ползва от студенти, които се намират близо един до друг. Примерно в кафене. Влизаш в приложението и виждаш, кой от твоя университет или специалност е наблизо. Завързваш онлайн връзка с него. Най-вече ни интересуваше връзката на ниво обучение, където обменът е много нужен. После решихме да разширим нещата и да направим платформа, в която студентите се регистрират и се свързват помежду си“, разказва за в. „Труд“ българинът.

Идеята дошла от собствения им опит в Ню Йорк, където всеки от тях се оказал сам в непозната среда при свръхнатоварване в учебния процес и лавина от ежедневни домашни. За това решили, че чужденците студенти ще имат интерес към такова приложение.

С двамата си съдружници българинът се свързал точно в университета. Китаецът учел програмиране, като него, а индиецът – бизнес. Това определило и мястото на всеки от младите предприемачи в общия им проект.

Българският студент разказва, че с програмиране се занимава от ученическите си години, когато е бил в Американския колеж във Велико Търново. Още там решил да кандидатства в 20-ина университета в САЩ и в Европа. Доволен е от избора си, но още не може да каже накъде би поел. В Ню Йорк е видял студенти, които били истински гении. Имал познат от Азия, който бил факир на компютрите и направил приложение, което продал за милиони. Сега вече работел в сектора на сигурността.

Източник: dnes.bg