Ученици

Наши ученици с два медала от Международна олимпиада по биология

Два бронзови медала спечели българският отбор на Международната олимпиада по биология, която се проведе от 12 до 19 юли 2015 г. в град Архус, Дания. В състезанието се включиха отбори от 62 страни.

Бронзови медали завоюваха дванадесетокласникът Теодор Трифонов от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ (НПМГ) – София, и единадесетокласникът Цветослав Георгиев от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

С почетни грамоти са отличени Виктория Христова от X клас на НПМГ и Лъчезар Станчев от XII клас на Природо-математическата гимназия „Проф. Емануил Йорданов“ в Кюстендил.

Ръководители на отбора по биология са доц. Албена Йорданова от  СУ „Св. Климент Охридски“ и Радослав Александров, докторант в Института по молекулярна биология при БАН.

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни, основателки на олимпиадата през 1989 г., и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г. През 1994 г. олимпиадата се провежда във Варна, България.

Всяка година националният отбор по биология е в състав от четирима състезатели. До 2015 г. отборът е  донесъл на страната ни общо 49 медала: 4 златни, 8 сребърни и 37 бронзови.