Ученици

Наши ученици със сребро и бронз на световното по шахмат

Ученици от Математическата гимназия в Пловдив завоюваха вицешампионска титла при девойките.

Те се наредиха на трето място сред юношите на световното училищно първенство по шахмат в Армения.

След 6 кръга Галя Читакова (10. клас) и Пея Карова (9. клас) бяха на косъм от победата, но отстъпиха на съперничките си от руската Гимназия N5.

В битката при момчетата Иван Караджов (9 клас) и Ярослав Докузов (10 клас) спечелиха бронзовите медали, там водачи са тийнейджърите от Армения – от Гимназия N26. В тази страна обаче шахматът е национален спорт и задължително се изучава във всички училища.

Макар че в първия световен ученически шампионат участваха само 7 държави, конкуренцията беше много голяма, тъй като това са силните школи на бившите съветски републики, обясни треньорката на отбора Илияна Полендакова.

За да стигнат до това ниво, нейните възпитаници грабнали шампионската титла на България на ученическите игри в Бургас. Българската асоциация за ученически спорт и Министерството на младежта и спорта дали рамо, за да може нашата четворка да замине за Армения.

Всички състезатели в нея се занимават с шахмат от първолачета, а играта учи на много неща – тренира паметта и логическото мислене, разказа Полендакова. Тя води групите по шахмат в Центъра за подкрепа на личностното развитие – Пловдив (бившия Общински детски комплекс). Нейните играчи от малки са по състезания, което създава и социални умения и трупа житейски опит – влизат в битки, губят по някой офицер, но после се научават как да го бранят, а и как да понасят поражение.

Всичките четирима призьори от световните ученически игри са медалисти от различни държавни първенства през годините на своето израстване. В момента обаче изглежда, че шахматът губи позиции спрямо амбициите им да се развиват като програмисти и математици, казва треньорката им. Тя си спомни, че като момиче започнала заниманията си на 12 г., а сега на тази възраст децата вече напускат шахмата, за да остане той само хоби.

Миналата година около 75 деца на различна възраст са посещавали школата по шахмат в ЦПЛР. Най-малкият играч дошъл едва на 4 г. и 3 месеца. В момента се набират кандидати за следващата учебна година, която стартира през октомври.

Източник: marica.bg