Ученици

Наши математици се върнаха с 11 медала от Непал

На проведеното от 13 до 17 ноември 2011 г. състезание AITMO (Asia Intercities Teenage Math Olympiad) в Непал българските участници завоюваха 11 медала, информира пресцентърът на МОМН.

Емилиян Рогачев взе златен медал с пълен брой от 120 точки, а Нгуен Чи Зунг – златен медал с 105 точки. Петър Пенков и Павлена Ненова също са спечелили първо място. Стела Вълчева, Васил Василев и Димо Бараков са носители на сребърни медали, а Мирела Пулева, Красимира Сеизова, Митко Стайков и Георги Господинов спечелиха бронзови медали.

В индивидуалното състезание са участвали 136 състезатели.

В отборната надпревара учениците от столицата успяха да преборят 34 отбора от Азия, Европа и Африка. Отборът на София зае първо място с 340 точки, което ги  прави комплексен победител в състезанието.

Ръководители на отбора на СМГ са доц. Ивайло Кортезов от ИМИ при БАН и учител в Американския колеж и Ирина Шаркова, учител в СМГ. Ръководители на отбора на Бургас са Галина Вълканова и Динко Раднев, а ръководители на отбора на НПМГ са Недялка Димитрова и Мариана Кьосева.

„Така се печели, така печелят екипите на Китай. Те започват с един отбор, който се учи една, две години как да се състезават и след три години са първи. Този път с тяхната тактика ги бихме“, коментира Ирина Шаркова, учител в Софийската математическа гимназия пред камерите на bTV.

Учителите признаха, че децата не могат да пожънат този успех на олимпиадата в Непал само с гимназиалната подготовка. Всяко дете е посещавало и извънкласни упражнения.

снимка: bTV.bg