Наша ученичка отговаря на въпрос от Масачузетския технологичен институт

Наша ученичка отговаря на въпрос от Масачузетския технологичен институт

Ученичка от Пловдивската математическа гимназия Таня Оцетарова отговори на въпрос, поставен като отворен проблем в разработката на двама известни учени от Масачузетския технологичен институт.

“Върху някои свойства на биекциите на покритията с решетка на Уолкъп и други подобни комбинаторни структури” – това е темата на разработката на Таня Оцетарова. Ако случайно някой не е разбрал докрай, поясняваме, че биекция е всяко изображение, което е едновременно сюрективно и инективно.

Сега, когато всичко е ясно, нека и Таня допълни същността на проекта си: “Аз се занимавам с покриването или така нареченото паркетиране на равнината с фигури, подобни на фигура от тетриса и една по-специална, която е съставена от четири квадратчета, като на първия ред имаме три, а нa автория – едно квадратче по средата. Позната е под формата на Т”, казва момичето пред БНТ.

Така пловдивчанката спечелва журито на Панаира на науката и иновациите в София и влиза в отбора на България за Интел ай ес еф в Лос Анджелис през май. Печели и наградата на американското почетно математическо общество Мю алфа тета – за най-добър математически проект.

Таня започва да се занимава с изследователска математика след препоръката на неин по-голям съученик, тъй като в гимназията ѝ има традиция учениците от горните класове да привличат и да стават научни ръководители на по-малките.

Източник: dnes.bg

Коментари във Facebook