Ученици

Наша ученичка отговаря на въпрос от Масачузетския технологичен институт

Ученичка от Пловдивската математическа гимназия Таня Оцетарова отговори на въпрос, поставен като отворен проблем в разработката на двама известни учени от Масачузетския технологичен институт.

„Върху някои свойства на биекциите на покритията с решетка на Уолкъп и други подобни комбинаторни структури“ – това е темата на разработката на Таня Оцетарова. Ако случайно някой не е разбрал докрай, поясняваме, че биекция е всяко изображение, което е едновременно сюрективно и инективно.

Сега, когато всичко е ясно, нека и Таня допълни същността на проекта си: „Аз се занимавам с покриването или така нареченото паркетиране на равнината с фигури, подобни на фигура от тетриса и една по-специална, която е съставена от четири квадратчета, като на първия ред имаме три, а нa автория – едно квадратче по средата. Позната е под формата на Т“, казва момичето пред БНТ.

Така пловдивчанката спечелва журито на Панаира на науката и иновациите в София и влиза в отбора на България за Интел ай ес еф в Лос Анджелис през май. Печели и наградата на американското почетно математическо общество Мю алфа тета – за най-добър математически проект.

Таня започва да се занимава с изследователска математика след препоръката на неин по-голям съученик, тъй като в гимназията ѝ има традиция учениците от горните класове да привличат и да стават научни ръководители на по-малките.

Източник: dnes.bg