Мнения Ученици Учители

Учителят Миглена Манчева: Ваканцията дава импулс на децата да учат

Ако хлапето има повече положителни емоции, усвоява материала по-добре.

Това сподели пред „Монитор“ преподавателят в 119-то СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Миглена Манчева.

„След празниците децата са по-разсеяни, по-шумни, по-трудно се концентрират. Впечатленията от почивните дни все още властват, но в това няма нищо лошо. Коледните празници са, за да могат децата да почувстват топлина, добрина, да пътуват, да бъдат щастливи. Когато се върнат в училище искат да разкажат, да покажат на другите, да споделят какви подаръци са получили, какво им се е паднало от баницата. Техните емоции са толкова силни, че се изискват няколко дни адаптация, за да навлязат в нормалния си ритъм“, категорична е учителката.

„В първата седмица със сигурност властват емоциите, събрани през празниците, защото всяко дете иска да бъде чуто, да разкаже на останалите какви подаръци е получило, как е прекарало тези дни, кого е срещнало, къде са си играли. Всеки споделя своите чувства, а това също е важно. В училище не е важно само ученето, те трябва да могат да общуват помежду си, да са откровени, да разказват, да полагат усилия сами да покажат и разкажат своите истории, защото сами виждат, че е много трудно да задържиш вниманието на другите.

Емоциите през ваканцията дават импулс на децата след това да учат, защото учението е свързано с това как се чувства детето – дали е щастливо, отпочинало. Ако има повече положителни емоции, това се предава след това и в ученето – то усвоява материала по-добре, не среща затруднения, пише домашната си работа“, добави още Манчева.

Източник: monitor.bg