Ученици

Национално състезание на тема „Като Левски“

На 25 февруари, петък, Читалище „Братя Миладинови“, със съдействието на Район „Витоша“ и Националния исторически музей (НИМ), организира национално състезание на тема „Като Левски“, съобщават от дирекцията „Култура“ на Столичната община.

Състезанието ще се проведе в три кръга, от 10:00 ч. до 15:00 ч., в сградата на НИМ-София. В него ще вземат участие около 150 ученици от пет училища в страната, чрез излъчени от тях представителни отбори: 2 – ро СОУ „Емилиян Станев“ и 26-о СОУ „Йордан Йовков“ от Район „Витоша“, 88-о СОУ – Район „Овча купел“ в столицата, ученици от училищата в гр. Карлово и гр. Самоков.

Състезанието, което се провежда за шеста поредна година, привлича все повече участници и зрители, като израз на тяхната признателност и преклонение пред подвига на Апостола на свободата ни – Васил Левски.

В първия конкурсен кръг, наречен „Знаем за Левски“, състезателите отговарят на въпроси за живота и делото на Апостола и на два въпроса за Руско-турската освободителна война и Сан Стефанския мирен договор. Във втория кръг – „Помним Левски“, участниците показват своите знания в областта на литературата, изобразителното изкуство, киното, театъра и живописта, разкриващи светлия лик на най-обичания българин в нашата история.

В третия кръг под наслов „Като Левски“ състезателите пресъздават образа му чрез лично творчество, драматизация, стихове, разкази и др.

Състезателите пишат и кратко есе в 10 изречения на тема „Какво е Левски за мен“ (след втория кръг). Участие взема и публиката, като отговаря на допълнителни въпроси. Отговорите на всеки отбор се дават в рамките на 3 минути, чрез жребий за реда на участие.

Състезателите ще бъдат оценявани от жури с председател Мими Кръстева – историк от НИМ, и членове – Стоянка Янакиева – историк от НИМ, Тодор Керин – изследовател на делото на Апостола, и актрисата Слава Рачева.

А докато чакат журито да се произнесе за най-добре представилите се отбори, зрителите ще се радват на играта на младите актьори от МТС „Камбана“ при читалище „Братя Миладинови“ – Район „Витоша“. Те ще представят спектакъл по произведения на Вазов и Ботев – “Хроника на робството”, постановка и режисура на Екатерина Казакова.

Наградите – индивидуални и колективни, ще бъдат връчени от кмета на Район „Витоша“ – Любен Петров. Всеки отбор-участник ще получи и портрет на Васил Левски, грамота и … торта.

Състезатели и зрители ще могат да направят кратка разходка в българската история и чрез експонатите, изложени в залите на НИМ.