Мнения

Национална кампания за възраждане на библиотеките

Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга“ инициират „Национална кампания за възраждане на библиотеките“, към която се присъединяват няколко творчески съюзи и организации.

Организаторите и техните поддръжници са убедени в острата нужда от приемане на Стандарт за библиотечно-информационно обслужване за обществени и училищни библиотеки, съизмерим с международния, и за незабавно подновяване на програмата на Министерство на културата за обновяване на библиотечните фондове.

Според PISA над 50% от младите хора на България са номинално или функционално неграмотни. Българинът купува 0,56 книги годишно, европеецът – 11! От 2008 година в 90% от българските библиотеки не е постъпила нито една книга! (Според стандартите на ЮНЕСКО и ИФЛА в българските библиотеки трябва да влизат 1,7 млн. библиотечни единици годишно.) През последните 20 години училищните библиотеки са намалели наполовина, а в останалите почти не влизат нови книги.

Това са някои от безспорните факти, публикувани в специалнапетиция, изпратена до министър председателя и министрите на финансите, образованието и културата.

Нека книгата да влезе в своя естествен дом – библиотеката! Нека четенето да стане достъпно за всеки гражданин на България! За грамотно и образовано младо поколение!“, призовават от Асоциация „Българска книга“

„Докога ще сме последни?“, питат още инициаторите.

Виж цялата петиция