Институции

Националната кампания “Прочети и предай“ стартира в Монтана

На 10 януари в Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана бе даден старт на Националната кампания „Прочети и предай“ за град Монтана, която се организира от Сдружение „Младежки глас“ – клон Монтана и Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана. Инициативата е под патронажа на писателя-земляк Мартен Калеев (Председател е на Областното дружество на монтанските писатели и член на Съюза на българските писатели).

„Прочети и предай“ е национална кампания, която първоначално стартира в Русе. Идеята е на Антоанета Николаева, която е Организационен секретар и Председател на Клуб „Култура“ към Сдружение „Младежки глас“ – клон Русе. Тя се реализира с партньорството на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе и бе прегърната от Народно читалище „Просвета 1928 година“ – град Мартен, където се радва на голям интерес.

„Прочети и предай“ се състои в доброволна размяна на книги между граждани. Всеки желаещ да се включи в нея може да вземе книга и да я прочете, след това да я предаде на негов приятел или да я върне обратно. Ако желаете, можете да дарите книга, която да бъде прочетена от останалите граждани. „Прочети и предай“ е инициатива, която се стреми да реализира социалния диалог.

На събитието присъстваха г-н Иван Тодоров – Главен секретар на Областната администрация, г-н Александър Герасимов – Директор на „Хуманитарни дейности“ в Община Монтана, г-жа Нели Василева – гл. експерт „Култура и вероизповедания“ в Община, г-жа Енеза Ангелова – Областен координатор на Синдиката на българските учители за област Монтана и Анелия Иванова – Директор на Регионалната Библиотека „Гео Милев“ – Монтана.

Комисар Явор Колев – Началник отдел „Трансгранична организирана престъпност“ при Главна дирекция за борба с организирана престъпност към Министерството на вътрешните работи заяви, че подкрепя инициативата, която стартира в Монтана.