Училища

Насочват евростипендиите към специалности от национално значение

В челната десетка на ВУЗ-овете с най-високи стипендии в момента са предимно университети, свързани с изкуство, сигурност, както и Софийският университет, Американският в Благоевград и Медицинският в Плевен, информира „Стандарт“.

Във всички тях средният успех на кандидатите е бил над 5,70.

Както вече стана ясно, държавата сменя философията при отпускането на европейски стипендии, които досега се раздаваха на практика на студенти от всички висши училища.

Промяната на философията при отпускането на тези пари ще ги насочи не само към често споменаваните инженери и педагози, а и към медицина, включително ветеринарна, както и към агрономи, животновъди, специалисти по редки езици, които ще влязат в списъка на защитените професии.

Голям е проблемът с машинните инженери, за които по принцип икономиката има глад. Ректори разказват, че причината за отлива там е, че младите хора продължават да си представят машинния инженер стереотипно като омацан в грес човек, застанал зад машината, въпреки че и в тази сфера компютрите са навлезли отдавна. Кандидат-студентите обаче избягват да вписват тази професия в списъка на желанията си.