Институции

„Народната топка“ влиза в университета

Всеки зрелостник или завършил по-рано гимназия вече има възможността да продължи висшето си образование, като запише специалност „Народна топка“ в Национална спортна академия ”Васил Левски” през 2019/2020 г.

Ректорът на университета, в който наскоро се дипломира боксьорът Кубрат Пулев, проф. Пенчо Гешев обясни, че все още не е ясно колко кандидат-студенти ще бъдат приети. Това ще стане ясно, след като бъде утвърден държавният план-прием.

„Условията за кандидатите обаче няма да бъдат тежки“, уточни още Гешев.

Най-щастливи от новата специалност са от Федерация народна топка България: Огромно благодаря! Вече сме част от спортната история на България!, пишат на официалния си сайт те.

В най-стария университет в страната има две нови бакалавърски програми за учебната 2019/2020 г. Кандидат-студентите в СУ „Св. Климент Охридски“ ще могат да избират и „Геопространствени системи и технологии“, както и „Счетоводство, финанси и дигитални приложения“ (на английски език).

Технически университет – София, също имат две нови специалности. Това са „Топлинни и хладилни технологии и системи“ и „Приложна физика и компютърно моделиране“. Университетът за национално и световно стопанство, както и Химикотехнологичен и металургичен университет са сред ВУЗ-овете в столицата, които няма да откриват нови специалности.

В ПУ „Паисий Хилендарски“ добавят сред набора бакалавърски програми „Български и португалски език“ и „Технологии в телекомуникациите“.

В Аграрния университет под тепетата пък обясниха, че няма да откриват нови специалности, тъй като сегашните отговарят на нуждите на бизнеса.

С две нови специалности ще започне и академичната година Бургаският свободен университет. Факултетът по информатика и технически науки разкрива бакалавърска програма по „Компютърно моделиране“. Тя ще бъде редовно и задочно. От тази година там се разкрива и нова бакалавърска специалност „Изкуствен интелект и роботика“ с едногодишен курс на обучение.

В морската ни столица пък ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ ще разкрие нова гражданска специалност – „Киберсигурност“, както и военната специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ със специализация „Кибероперации“. Там ще започне прием и по възстановена специалност „Речно корабоплаване“. Най-новата специалност на Техническия университет във Варна също е свързана с морето – „Логистика на водния транспорт“, съобщи зам.-ректорът доц. Маргарета Василева.

В Медицинския университет, където специалностите са твърде много, засега няма да се разкриват нови. Две са новите специалности в Икономическия университет във Варна – „Счетоводство“ (Accounting) и „Бизнес и мениджмънт“, са с преподаване на английски език.

От есента на 2018 година Американският университет в България (АУБ) въведе специалността „Психология“. Другият ВУЗ в Благоевград – Югозападният университет „Неофит Рилски“, пък има две нови специалности – „Управление на образованието“ и „Педагогика на обучението по български и чужд език“ (английски език).

За бъдещите педагози във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ също има нова бакалавърска програма – „Начална училищна педагогика и китайски език“.

Във Филологическия факултет пък ще могат да изберат и „Приложна лингвистика с два чужди езика и международни отношения“. Филиалът на университета във Враца също има нова програма – „Педагогика на обучението по български език и информационни технологии“.

С две нови бакалавърски програми разширява през следващата учебна година приема си Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ – „Руска филология и туризъм“ и „Педагогика на обучението по природни науки“.

Източник: monitor.bg