Училища

Наредба на МЗ олекотява учебните програми

Министерството на здравеопазването ще направи опит да намали натоварването на децата в училище с подготовката на нова наредба за здравните изисквания при изготвяне на учебните планове, пише всекидневникът „Сега“.

В наредбата са преписани сегашните ограничения за броя на часовете. Те никога не са се спазвали заради противоречието им с нормативните актове в образованието и липсата на какъвто и да е контрол от МЗ, пише още изданието.

Не повече от пет учебни часа на ден в четвърти клас, а от пети до осми не трябва да надхвърлят шест. В гимназията не повече от два дни могат да бъдат със седем часа. Същите ограничения ги има и сега.

Според наредба на МОН обаче общият брой часове, необходими за придобиване на общообразователния минимум, надхвърля сериозно здравния максимум.

В трети и четвърти клас например трябва да се вземат 928 часа в 32 седмици, което е четири дни по 6 часа и само един по 5.

В прогимназията се налага четири дни да се учи по 7 часа и само един по 6, за да се изпълни хорариумът от 1156 часа в 34 седмици.

От МОН обявиха, че въпреки почти невъзможното изпълнение на изискванията, ще се съобразят с това, на което държат колегите им от здравното министерство.

„И го правим не защото просто някой е написал наредба, а действително защото децата трябва да се развиват така, че да се балансира тяхното емоционално и интелектуално натоварване“, обясни зам.-министърът по въпросите на средното образование Мукаддес Налбант.

В новата наредба се въвежда изискване във всеки ден да има час по изкуства, физическо или бит и техника. За първи път се разписват и здравни норми за разпределяне на времето на децата, които са по цял ден в училище. Предвижда се последните два астрономически часа в занималнята да са по интереси.