Училища

НАП продава старо селско училище за над 36 000 лева

Националната агенция за приходите (НАП) иска 36 100 лева за старо селско училище. Това установи проверка на „Монитор“ в сайта за продажби на приходната агенция. Сградата е триетажна и се намира в село Долец, община Попово. Според описанието в обявата имотът е с площ 7480 кв.м., а самата постройка по документи е 952 кв.м. Освен класните стаи, които някога са били изпълнени с детски глъч, данъчните продават и едноетажна масивна сграда с площ 120 кв.м., както и стопанска сграда, склад, навес и гараж, които вървят заедно с основната част.

Кметският наместник на селото Стефан Савов каза, че сградата била купена преди 10-12 години от софиянка, която искала да развива селски туризъм. Идеята й обаче така и не се осъществила и сградата продължава да се руши и до днес.

През годините различни хора са проявявали интерес, като например израелска фирма, която имала намерение да построи база за израелските туристи, но и това не се сбъднало, категоричен бе Савов. Идвали и хора от Благоевград, Търговище, Русе, но училището все още пустее.

По думите му, в миналото имотът е бил училище, а след това интернат. След промените обаче сградата опустява, а за местните останал само споменът по отминалите години. „Едно време и аз ходех там на училище до 4 клас, но сега разграбиха всичко“, казва кметският наместник. Той заяви още, че в момента в селото са останали много малко хора – лятото имало 60 човека, а зимата 40. Най-младият жител на селцето пък било 15-16 годишно момче, което живеело само с баща си. „Ако изключим него обаче останалите по-млади са на по 50-60 години. Няма работа, няма поминък – кой да седи тук“, казва Савов.

Той добави още, че селото се намира на 20 километра от Попово, а пътят бил хубав – асфалтиран. На снимките в сайта на НАП обаче се вижда, че цялата мазилка е напукана, а на места дори липсва такава. Единствената функция, която изпълнява в момента е като табло за предизборни афиши.

„Покривът е здрав. Тече тук-таме, но не е пропаднал“, заключи селският управник като изрази надежда, че някой ден, ако не деца, които да търчат из двора, то поне ще е добре нещо друго да се развива там.

Източник: monitor.bg