НАП продава старо селско училище за над 36 000 лева

НАП продава старо селско училище за над 36 000 лева

Националната агенция за приходите (НАП) иска 36 100 лева за старо селско училище. Това установи проверка на „Монитор“ в сайта за продажби на приходната агенция. Сградата е триетажна и се намира в село Долец, община Попово. Според описанието в обявата имотът е с площ 7480 кв.м., а самата постройка по документи е 952 кв.м. Освен класните стаи, които някога са били изпълнени с детски глъч, данъчните продават и едноетажна масивна сграда с площ 120 кв.м., както и стопанска сграда, склад, навес и гараж, които вървят заедно с основната част.

Кметският наместник на селото Стефан Савов каза, че сградата била купена преди 10-12 години от софиянка, която искала да развива селски туризъм. Идеята й обаче така и не се осъществила и сградата продължава да се руши и до днес.

През годините различни хора са проявявали интерес, като например израелска фирма, която имала намерение да построи база за израелските туристи, но и това не се сбъднало, категоричен бе Савов. Идвали и хора от Благоевград, Търговище, Русе, но училището все още пустее.

По думите му, в миналото имотът е бил училище, а след това интернат. След промените обаче сградата опустява, а за местните останал само споменът по отминалите години. „Едно време и аз ходех там на училище до 4 клас, но сега разграбиха всичко“, казва кметският наместник. Той заяви още, че в момента в селото са останали много малко хора – лятото имало 60 човека, а зимата 40. Най-младият жител на селцето пък било 15-16 годишно момче, което живеело само с баща си. „Ако изключим него обаче останалите по-млади са на по 50-60 години. Няма работа, няма поминък – кой да седи тук“, казва Савов.

Той добави още, че селото се намира на 20 километра от Попово, а пътят бил хубав – асфалтиран. На снимките в сайта на НАП обаче се вижда, че цялата мазилка е напукана, а на места дори липсва такава. Единствената функция, която изпълнява в момента е като табло за предизборни афиши.

„Покривът е здрав. Тече тук-таме, но не е пропаднал“, заключи селският управник като изрази надежда, че някой ден, ако не деца, които да търчат из двора, то поне ще е добре нещо друго да се развива там.

Източник: monitor.bg

Коментари във Facebook