Училища

НАП предлага час по данъци в училище

Да се въведе час по данъце в средните училища предлагат от НАП. Според тях материята не бива да е сред задължителните в програмата, но е отчетена необходимостта по атрактивен начин да се обясни най-важното за осигуровки и данъците, информира „Стандарт“.

От НАП имат идеи в часовете по данъци да се използва мултимедия за прожектиране на филмчета, да се дават конкретни любопитни примери от работата на агенцията. Самите деца ще могат да задават въпросите, от които се интересуват, да попълнят примерна данъчна декларация.

Според експертите на Националната агенция по приходите при интерес от учениците и съгласие от  Министерството на образованието може да се разработи специализирана учебна програма по данъчна грамотност за средните училища, която да стартира още през 2011 г. Около 85% от анкетираните деветокласници и десетокласници в столичното 133-о СОУ „А. С. Пушкин“ са отговорили положително на въпроса дали според тях данъците в България са високи.

По време на срещата от НАП са разказали на учениците защо държавата събира данъци и какво прави с тези средства. Историята на данъчното облагане и различните ставки по света и в България също бяха коментирани.

Общото мнение на учениците е, че допълнителни знания по данъчните и осигурителните изисквания ще са им от полза като бъдещи данъкоплатци. 90% от участвалите в срещата ученици смятат, че хората крият част от данъците си.