Мнения

Напълно неграмотни получават шофьорски книжки

Хора, които си нямат ни най-малка представа от четене и писане сядат зад волана на автомобил, като прескачат „досадното“ изискване да са със завършен осми клас и си плащат за удоволствието суми в порядъка на 700 лв.

За парадоксът разказва в репортаж бТВ. В него се отбелязват скандални подробности. Като това, че на курсовете за ограмотяване, които се провеждат в цялата страна и са предназначени за хора, които не знаят да пишат и четат, пристигат „ученици“, яхнали лични автомобили. На всичко отгоре те получават и финансов стимул за сядането зад ученическия чин.

По всякаква логика хората, няма как хора, които не познават буквите и цифрите да карат кола. Първо защото се изисква диплома за завършен осми клас и второ – защото изпитът е писмен.

В Роман, където е направен репортажът, е обществена тайна, че удоволствието да кара автомобил е достъпно за всеки пълнолетен със 700 лв, предназначени за купуване на книжка,

Репортажът посочва слабо място в схемата. Неграмотен шофьор от курса има книжка от преди 2007 г, когато не се е изисквала диплома за завършен осми клас. Как се е сдобил точно с нея не става ясно, тъй като архивът в ДАИ се пази 5 години и данни за конкретния случай липсват.

Проблемът с неграмотните по българските пътища е масов, признават и от КАТ. Столичната пътна полиция призовава да се намери начин книжките на хората, които не познават българските букви да бъдат отнети, цитират бТВ от „Труд“.

Как ще да се случи това, все още не е решено.