Училища

Напрежение във варненска гимназия

Образователни експерти от Варна не са били допуснати в ПГ по машиностроене и транспорт, където е трябвало да извършат планова проверка на посещаемостта на учениците в първия учебен час.

Вместо това са били посрещнати от изведени от учителите около 80 ученика и така проверката е била осуетена, твърди сайтът ВарнаУтре.

Инспекторатът е взел решение за цялостна проверка (документация, учебен процес, посещаемост в часовете и др.) в няколко училища, сред които и ПГ по машиностроене и транспорт, коментира пред медията шефката на инспектората Венцеслава Генова.

С въпросното школо обаче е имало серия от проблеми, пречещи проверката да бъде извършена. Причина за нея са слабите резултати на учениците на матурите през последните три години, при които успехът се движи между 2.50 и 2.90. Целта на инспектората е да се установят причините за слабия резултат и да се търси начин за подобряването му.

Първи час вчера е нямало, защото учителите са извели учениците да протестират в двора, докато самите те стоят в учителската стая.

„Кой в този момент отговаря за живота и здравето на децата, отвън те са в риск, кой отговаря за провеждането на учебния процес и кой нарушава конституционното право на учениците на образование“, пита пред ВарнаУтре Генова.

Протестиращите ученици заявили, че са навън и протестират, защото „проверката стресирала учителите“. По-късно обаче сайтът уточнява, че позицията им рязко се обърнала и че всъщност те самите те са стресирани от проверката.

„Проверката е планова и не е прецедент, тъй като такава върви и в други училища, където обаче няма проблеми. Недопустимо е такова поведение от страна на директора, който възпрепятства държавни служители да изпълнят служебните си задължения“, каза Генова.