Учители

Наплив за учители, от 50 до 120 кандидати за място

По поне 50 са кандидатите за учителско място в елитните училища в София, информира всекидневникът „Стандарт“. За някои позиции желаещите стигат и до над 100, като случая с търсения възпитател в 119 СОУ, като за мястото са кандидатствали 120 души.

При заплата от 680 лв 50 души са подали документи в 119 СОУ за учител по БЕЛ. За физкултурник в същото училище желаещите били също толкова, информира изданието.

„Напоследък много от младежите, завършили НСА с диплома за треньор, нямат работа, затова търсят учителско място“, поясни причините за наплива Асен Александров, директор на 51 СОУ. Той ще препитва кандидатите с анкета в края на август.

120 учители пък са се борили за едно възпитателско място в 119 СОУ, разказа директорът Диян Стаматов. Първата година те ще получават 510 лева, което е минимална заплата за това училище. 60 са били кандидатите за заместник-директор на школото.

40 са били пък педагозите, кандидатствали за поста преподавател по български език в 35-о СОУ, известно още като Руската гимназия. Училището първо е избрало около 20 от тях на базата на документите им.

След това е трябвало да пишат отговор на въпроса „Трябва ли да отпадне нещо от програмите в горен курс“.

„Искахме по-скоро да проверим начина им на мислене, след това проведохме и интервю с десет от тях. Повечето обаче бяха писали общи неща“, поясни директорът Анна Калчева.

43 души пък са се борили за възпитател в началния курс в 18 СОУ.

„Напливът е огромен, въпреки че изискванията ни са много високи – освен да имат висше образование, те трябва да владеят и чужд език, за да го преподават на малките“, обясни директорът Величка Стойчева.

20 души са се борили за мястото на учител по френски, въпреки че доскоро нямаше желаещи да обучават хлапетата по чужди езици, пише още всекидневникът.