Училища

Намериха цаката и на тази матура

От „не“очаквана помощ от учители по време на вчерашната матура се възползвали ученици от град в Северна България, твърди в репортаж по темата Държавни зрелостни изпити всекидневникът „Монитор“.

Схемата била разкрита от ученици, съгласи ли се да я разкажат, само при положение, че останат анонимни, добавят от вестника.

А тя била лесна. След научаване на теста, той е бил предаден на учители, които го решили и прилежно разпечатали и разлепили в тоалетните на училището, въпреки че по закон единствените, които имат достъп до варианта, са директорите и информатиците. След това повикът на природата накарал учениците един по един да започнат да отскачат до санитарните възли.

„Още в началото ни беше казано да не бързаме с предаването и излизането. След третия час учителка ни смигна и ние вече знаехме какво да правим“, разказват зрелостници.

За да не получат цял випуск шестици, тестовете не са били решени докрай.

Учители с дългогодишен стаж по български език и литература споделят пред изданието, че издаването на матурата в тоалетната не е нещо ново и се прави от поне две години.

Ученици пък бързо разбрали, че система за заглушаване на телефоните едва ли ще бъде закупена от училището им, тъй като от нея реално само се губи – пари за самата инвестиция и пак пари, но и престиж, ако се окаже, че учениците не са научени на материала.