Ученици

Наличен е безплатно най-новия Movie Maker

Windows започна разпространението финалната версия на Live Movie Maker – безплатно приложение за създаване на филми от снимки и за обработване на любителски видеозаписи.
 
Windows Live Movie Maker предоставя възможност за:
  • Напълно автоматично създаване на видеофилм от поредица избрани от потребителя снимки или видеоклипове чрез характеристиката AutoMovie.
  • Бързо и лесно споделяне на видео в YouTube, Facebook (чрез специална добавка) и в др. сайтове с генерирано от потребителите съдържание.
  • Добавяне на звуков фон към създаденото видео.
  • Видеообработване на съществуващи филми – промяна на резолюция, разделяне, обединяване на кадри, конвертиране от един формат в друг и мн. др. стандартни характеристики за видеообработка.
  • Добавяне на визуални ефекти.
 
Програмата е създадена за Windows 7 – предстоящата операционна система на Microsoft, която ще бъде налична в търговската мрежа на дребно от 22 октомври тази година.
 
Windows Live Movie Maker може да бъде свален от тук: http://download.live.com/
 
Windows Live Movie Maker предоставя отличната възможност да бъде използван като
 
софтуер в помощ на обучителния процес
 
 – напр. с него учениците могат много лесно и за много кратко време да създават видеопрезентации по дадена тема, част от учебния план, учителите могат да създават видеопрезентации в помощ на уроци, които преподават и мн. др. Софтуерът е безплатен и не е необходимо училища, учители и ученици да изразходват средства, за да го използват.
 
Подобна форма на обучение и преподаване, при които учениците създават видеопрезентация по дадена тема или гледат видео като допълнение към един урок, задържа вниманието и предизвиква интереса им значително повече от класическите на преподаване и учене.
 
Българският ученически проект „Пътешествие из България”, спечелил една първа и една втора награда на VІ Европейски форум на учителите новатори (Innovative Teachers Forum 2009), провел се във Виена, Австрия от 24 до 26 март 2009 г. е филм, състоящ се в поредица снимки, представящи природни и исторически забележителности от цяла България. Windows Live Movie Maker предоставя възможност за създаване на подобни ученически проекти и учебни помагала, които съдейки по това представяне на международен форум от високо ниво, в който се състезават проекти от почти всички европейски държави, са особено успешно обучително средство.
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/