Ученици Училища Учители

Наказват учителката от с. Яна с предупреждение за уволнение

Учителката по физическо възпитание Фани Стоянова от 116-о училище в село Яна ще бъде наказана с предупреждение за уволнение.

Такова е решението на директорката на училището, след като приключи проверката на Регионалното управление по образованието, предаде БНТ.

Припомняме, през миналата седмица шестокласничка пострада, след като учителката по физическо блъсна чин към нея.

Съобщава се също, че заради инцидента учителката по история ще получи забележка.

Проверката установи, че преподавателката по физическо възпитание е нарушила нормативната уредба в образованието.

„Влязла е в конфликт с ученичка и то конфликт, който е ескалирал и по този начин е нарушила своите основни задължения като учител.“ – заяви Емилия Йорданова, старши експерт Районния училищен инспекторат в София.

Фани Стоянова не е спазила и графика на учебното време. Вместо да преподава на пети клас по физическо възпитание, тя е била в часа по история на шести клас. Училището е нарушило и механизма за противодействие на насилието, защото учителката по история не е оказала помощ на пострадалото момиче и то само си е отишло вкъщи. По закон наказанията на учителите се определят от директора на училището.

Просветният министър Красимир Вълчев коментира, че подобно поведение заслужава дисциплинарно уволнение.

От друга страна, през последните дни учители се обявиха в подкрепа на Фани Стоянова. Директорката също смята, че има смекчаващи вината обстоятелства – дългия стаж на учителката и добрата й работа.

Източник: news.bg