Учители

Наказаха учителка заради самоинициатива

Гимназия в Дупница е дала на съд преподавателка по литература заради… шестици, твърди „Стандарт“. Лидия Илиева си „позволила“ да разшири литературния кръгозор на възпитаниците си с произведенията на Франсоа Рабле, Байрон и Шели, Джефри Чосър и Франсоа Вийон (на снимката) и го оценявала върху познанията им за тях.

В момента Илиева чака решение на Върховния съд по меко казано странния казус. Наказанието й е наложено от директора на гимназия „Христо Ботев“ Геновева Ризова. Тя в заплашила колегата си с уволнение, защото „ощетявала“ учениците с информация за гореспоменатите автори.

Всичко започва миналата година след парадоксалното наказание на Илиева. Родители изпращат анонимен сигнал до инспектората по образование, че учителката си е позволила да занимава децата им с творчеството на Рабле, Байрон, Шели, Чосър и Вийон.

Освен това им писала шестици върху допълнителния материал без десетокласниците да ги заслужават.

Самата Лидия Илиева не открива логика в действията срещу прегрешението й. Тя признава, че наказанието й е продиктувано от самоволното разширение на учебния план, без това да бъде планувано и съгласувано.

„Същите тези деца, за които се твърди, че са ощетени, изкараха среден успех 5,08 на матурата по литература тази година“, споделя Илиева, цитирана от изданието.