Институции Ученици Училища

Наказания в Перник след рисунките на полови органи в час

Просветният министър Красимир Вълчев ще търси дисциплинарна отговорност на шефката на образователния инспектират в Перник Ваня Коконова, защото на своя глава е разрешила местна фондация да провежда обучение по сексуално образование в 4-ти клас.

В резултат на това 10-годишни деца учили подробности за мъжката и женска полова система, а след това обучителите ги насърчавали да нарисуват наученото.

По думите на Вълчев в Перник са действали непредпазливо и липса на чувствителност по въпроса. Той припомни, че миналата година той е изпратил писмо до образователните инспекторати, че трябва да се въздържат и да подхождат с предпазливост при подобни теми.

„На началника на регионалното управление на образованието в Перник, на когото не съм давал разрешение да позволи подобно обучение, са му по – важни други неща отколкото моите нареждания, затова ще ѝ потърся дисциплининарна отговорност.“, заяви Вълчев. Той обясни, че е поискал стартират дисциплинарно производство, затова че началникът на регионалното управление не се е съобразил със заповедта му.

„Настоявам за наказание, тъй като имам усещане, че често се съобразяват с други фактори, а не с това, което съм наредил.“, каза още министърът. Според него регионалните управления не трябва да бъдат организаторите на подобни инициатива, дори и те да са по желание на родителите. В тази случаи самите те могат да се заемат с провеждането им.
Вълчев допълни, че няма ранно сексуално образование в българските училища, има отделни теми в по-горните класове и са съобразени с възрастта на учениците.
По повод недостига на места в детските градини и задължителния обхват и на 4-годишните в предучилищна възраст пък Вълчев обясни, че предвидените средства за строежа на нови забавачки ще решат проблема.

„До две години можем да изградим или да стартираме изграждането на  необходимия брой детски градини, за да обезпечим местата за 4-годишните“, заяви просветният министър. Според данните, с  които МОН разполага, няма да има недостиг на места, дори и при повишения обхват, който се очаква.“ Нашата прогноза е, че единствено в София до три години ще остане такъв недостиг „, каза Вълчев и допълни, че дори да се преодолее този проблем строежът на нови детски градини не трябва да спира, за да намалее средната пълняемост в групите и да няма предучилищни групи в училищата.

Източник: monitor.bg