Училища

Най-старата българска гимназия стана на 165 г.

Най-старата гимназия в България „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив отбеляза на 20 ноември 165 години от създаването си. Празникът бе почете от учители и ученици с тържествен концерт-спектакъл, както и с юбилейна изложба, подредена в училищното фоайе.

Пловдивското училище носи изключителна история и значим принос за обществения живот на България. По думите на неговия възпитаник Иван Вазов то е „най-ярката звезда в небосклона на българската просвета“.

Училището е създадено от Найден Геров на 1 септември 1850 г., като то работи по програми, съпоставими с тези на европейските гимназии и университети.

Училището става първото в света, което носи името на славянските равноапостоли Кирил и Методий. На 11 май 1851 г. за пръв път освен като ден за почит към светите братя, тази дата се чества и като училищен празник – с него започва националната традиция да се отбелязва тържествено денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

През 1868 г. училището за пръв път в тогавашните български земи се сдобива с официален статут на гимназия, както и с нова сграда – съхраненото и до днес „жълто училище“ в Старинен Пловдив.

Учениците на Найден Геров са тези, които успяват да наложат названието „Пловдив“ вместо „Филибе“ и „Филипополис“. Сред тях са Васил Левски, Любен Каравелов, Тодор Каблешков и много други активни участници в Априлското въстание, в Освободителната война, Съединението, както и във войните от началото на ХХ в.

Княз Александър І Батенберг присъства на откриването на новата (днешна) сграда на гимназията на 20 октомври 1885 г. и поради това тя започва да носи неговото име – Държавна мъжка гимназия „Княз Александър І“. В този период училището дава на България шестима министър-председатели, гордее се и с духовните първенци на нацията като Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов.

През втората половина на ХХ в. гимназията носи името „Димитър Благоев“, а от 1996 г. е възстановено оригиналното ѝ име „Св. Св. Кирил и Методий“.

Източник: Дарик