Училища

Най-новите ит технологии за българското образование

Мрежата на учителите новатори Teacher.bg, съвместно с Министерство на образованието и науката и Майкрософт България, ще предостави безплатен съвременен софтуер на всеки ученик и студент в образователната система.

В ход е мащабен проект, чиято цел е да осигури съвременен софтуер за българското образование. Съгласно сключения договор („Лицензиране абонаментно право на ползване на софтуерни продукти на Microsoft за нуждите на образованието и науката в Република България“) българските образователни институции могат да получат безплатни лицензи за Microsoft Office 365 Education ProPlus – популярната облачна услуга, която комбинира всички възможности на Microsoft Office с най-новите средства за продуктивност и комуникация. Част от богатата функционалност са Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher, Access, Skype за бизнеса, електронна поща с адреса на училището, календар, групови разговори и съвместна работа, създаване на онлайн тестове, анкети и презентации, както и хранилище за данни OneDrive с 1 ТБ място за съхранение. Фактът, че цялата функционалност е достъпна през интернет означава, че не са необходими каквито и да е инсталации и поддръжка от страна на потребителите.

В допълнение на лицензите за Office 365 Education ProPlus проектът осигурява възможности, от които може да се възползва всеки отделен ученик и студент, включително около 750 хил. ученици и 280 хил. студенти. Всеки от тях може да получи, без заплащане, по 2 лицензирани копия на операционната система Windows 10 Education Upgrade за своите домашни устройства (компютър, лаптоп, смартфон или таблет), както и лицензиран Office 2016 на до 5 устройства. Иначе казано, цялото българско образование може да се сдобие, напълно безплатно, с най-новите версии на Windows и на най-популярния офис пакет. Това означава не само най-актуалната функционалност, но и високо ниво на сигурност. Факт е например, че при скорошните глобални кибератаки потребителите на  Windows 10 останаха незасегнати.

В допълнение на лицензите образователните институции ще получат и онлайн обучения и материали, както и 12 месеца техническа поддръжка след финализирането на проекта. За да могат училищата безпроблемно да се възползват от предоставената възможност Майкрософт България, заедно с партньорите си осигурява цялата необходима техническа помощ. Новите продукти и услуги (Office 365 Education ProPlus, Office 2016 и Windows 10 Education Upgrade) могат да бъдат използвани при всички случаи, независимо от това дали училището към момента използва определен софтуер или образователна платформа. 

Включването в проекта е максимално опростено. Единственото, което се изисква за участието на една образователна институция е подаването на онлайн заявка на https://teacher.bg/office365/. На същия адрес са налични подробна допълнителна информация и контакти за връзка.