Ученици

Най-много помагала купуват осмокласниците

Осмокласниците купуват най-много учебници, разказа пред „Стандарт“ Юрий Анджекарски, който ръководи 11-те борси на „Образователен форум“. Причината е, че до седми клас учебниците са безплатни, а гимназистите вече не са толкова изрядни и „пропускат“ част от помагалата.

Много от родителите на по-малките ученици обаче обикалят борсите и за безплатни учебници.

„Има семейства, чието дете е получило един комплект помагала в училището, но искат да си има два. Така може да държи единия в шкафчето си в школото, а по другия да учи у дома“, казва Анджекарски. Други деца получавали скъсани безплатни учебници и предпочитали да си купят нови. Има наплив от купувачи дори за буквари – баби и дядовци купуват от тях, за да обучават внучетата на буквите, още преди да са тръгнали в първи клас. Един буквар е на средна цена 7 лева, като тя варира в зависимост от издателството.

Учениците могат да продадат старите си учебници на борсата на 40% от цената, а като добавят 30%, да си вземат комплект за следващата учебна година. Ако са абитуриенти, накрая на годината връщат комплекта и си получават обратно парите, като по този начин помагалата за 12 клас им излизат без пари.

От тази година „Образователен форум“ отваря и интернет магазин, чрез който можеш да продадеш учебниците си онлайн и да ги изпратиш по куриерска фирма. Така децата от провинцията, където няма подобни борси, също ще могат да търгуват със старите си помагала.