Ученици Училища

Най-желани са сценичните изкуства като кръжок извън клас

Над 251 000 ученици са заявили участие в кръжок от заниманията по интереси.

Групите трябва да бъдат сформирани окончателно до края на февруари. Към тях могат да се включат и други желаещи малчугани. За провеждането на заниманията бяха отпуснати 25 млн. лв. от държавния бюджет.

Общо над 16 500 занимания по интереси ще се провеждат в 2249 училища в страната до края на 2019 г. Учениците ще имат занятия поне два пъти в седмицата, като те ще се провеждат извън задължителните по учебните планове.

Най-желаното направление от хлапетата е „Сценични изкуства и танци“. То е избрано от 31 184 деца. „Колективните спортове“ – футбол, баскетбол, волейбол, хандбал, са второто най-желано направление. Те са избрани от 24 243 деца към момента. Засилен интерес има и към заниманията по шахмат в цялата страна. По стъпките на българския гросмайстор и бивш световен шампион Веселин Топалов са решили да вървят над 3200 хлапета в страната.

Това прави шаха третия най-популярен спорт за занимания по интереси след футбола и волейбола. 21 216 деца пък са избрали кръжоци по приложна математика. Това нарежда направлението на трето място сред най-често посочените от учениците. Топ 5 се допълва от „Дигитални умения“, избрани от 20 782-ма малчугани, и „Математическа логика“, с която ще се занимават 13 902 хлапета.

Сред останалите кръжоци има още занимания с езици, програмиране и роботика, математическо моделиране, математическа лингвистика. Така близо 60% от тях са избрали направленията от STEM – „Дигитална креативност“, „Математика“, „Технологии“ и „Природни науки“. Това е почти двоен скок спрямо предходния проект „Твоят час“, когато 32% от кръжоците били ориентирани към тях. Както „Монитор“ писа, в клубове за дейности по интереси или за преодоляване на образователните затруднения се включиха 451 883-ма ученици от 2300 училища в цялата страна. За първа година са сформирани и групи по медийна грамотност и стилистичен анализ на медийната реч.

Освен училищата организатори на кръжоците по интереси могат да бъдат физически и юридически лица – треньори, спортни клубове, читалища, центрове за подкрепа за личностно развитие и др. Част от средствата са насочени и към общините, които ще имат ангажимент да организират съвместни прояви между училищата в населеното място или в областта.

Източник: monitor.bg