Учители

Най-голям дефицит на учители по физика и математика

Най-голям е недостигът на учители по физика и математика. Средно годишно се пенсионират 4 000 души, но все по-малко завършващи влизат в системата на образованието. Това обясни образователният министър Красимир Вълчев пред бТВ.

Най-голямо предизвикателство се оказват природните науки, тъй като голяма част от кандидат-студентите нямат добри резултати по математика и физика. В бъдеще това ще бъдат едни от най-важните професионални компетентности, допълни министър Вълчев.

В страната има достатъчен брой студенти, които се обучават по професионалните направления „Педагогика“, „Педагогика по …“, но голяма част от тях не започват да преподават в училищата. Проблем могат да се окаже и дефицитът на филолози и историци. В момента минималната начална заплата на един току-щи дипломирал се учител е 760 лева. По-големите учебни заведения предлагат по-високи доходи и средната заплата се вдига до около 900 лева. Това е и една от причините младите преподаватели да предпочетат да се преориенриат професионално. Както вече обясниха, за да променят това от МОН предвиждат двойно увеличение на минималната запланата в рамките на 4 години.

Министър Вълчев обясни още, че предстои в система да бъдат вкарани всички учители, които ще се пенсиорат, както и студентите, които придобият учителска квалификация. По този начин ще има информация дали в един район има излишък, а в друг недостиг на кадри.

До няколко години ще бъде разработен и пакет от мерки за постепенно преминаване от активна работа към пенсионна възраст, който ще включва и почасови дейности. Това се практикува и днес от учители, които са навършили пенсонна възраст, но въпреки това остават да преподават в училище още няколко години.

По думите на Вълчев проблем с училището към Техническия университет няма, проблемът бил в липсата на разговор с родителите, който се е състоял вчера. Казусът е само в правоотношенията на директора на училището, а не в това дали то да е към ТУ, уточни министърът. Подобни проблеми щели да се решат с подготвени промени в Закона за висшето образование.

Просветното министерство ще изпълни и поетите ангажименти за намаляване тежестта на ученическите раници със закупуване на шкафчета, осигуряването на електронни варианти на учебниците и намаляване на броя на учебните тетрадки.

Източник: btvnovinite.bg