Учители

Най-голямата феминизация в системата на образованието е в детските градини

Най-голямата феминизация на педагогическия персонал в системата на образованието е в детските градини. Това съобщи във Варна началникът на отдела за равни възможности, антидискриминация и социални помощи в социалното министерство Ирина Иванова, която участва в работна среща на тема „Равнопоставеност на жените и мъжете в образованието“.

Тя посочи, че в детските градини 98.7 процента от педагогическия персонал са жени. В детските градини в страната работят 248 мъже, които са в рамките на статистическата грешка, обясни Иванова. По думите ѝ феминизацията е най-ниска в професионалните училища, в който 73 процента от персонала са жени при средно 82.9 в образованието.

Иванова каза още, че по данни на „Евростат“ 93 процента от българските учители са с висше образование, като от тях 74 процента са жени. От всички дами в образователната система 48 процента са на 50 и повече години. По феминизация в образованието България заема третото място в Европа след Латвия и Литва, каза още експертът.

В работната среща са поканени да участват всички директори на училища от системата на средното образование във Варненска област. Зам.-областният управител Илиян Карагьозов, който е координатор по равнопоставеност в областта, каза, че работната среща е първата подобна в страната.

Източник: novini.bg